Yara, 2 jaar en 8 maanden. Yara gaat naar de kinderopvang, ze laat regelmatig opvliegend gedrag zien op de groep. Ze is in haar omgang met kleine kinderen ruw en onvoorzichtig. De pedagogisch medewerker (pm’er) van Yara gaat met haar ouders in gesprek, waarna er contact wordt opgenomen met de Sterke Start begeleider.

Er volgt een bezoek bij Yara thuis en een observatie op de groep. Tijdens de observatie wordt zichtbaar dat Yara probeert om contact te zoeken met de jonge kinderen, maar ze merkt dat dit anders is dan bij grotere kinderen. Ze dwaalt door de groep en daagt de pm’ers uit.

Tijdens het buitenspelen zoekt Yara direct de oudere kinderen op. Wanneer ze iets afpakt, krijgt ze tegengas van de oudere kinderen. Dit accepteert ze en ze geeft het speelgoed terug. 

In het driehoeksgesprek met de ouders en de pm’er wordt besproken op welke manieren Yara meer uitgedaagd kan worden op de groep. Spelenderwijs leert ze samen met de pm’er zachter om te gaan met jonge kinderen. Zodra Yara meer uitgedaagd wordt in haar spel, zien ze ook haar gedrag veranderen.

Er is in overleg gekozen dat Yara eerder overgaat naar de ‘peuter+ groep’. Dit is een groep voor kinderen vanaf 3 jaar. Yara zit goed in haar vel en is leergierig op haar nieuwe groep. Ouders zien thuis dat Yara een sprong maakt in haar ontwikkeling.