In gesprek met: Britte Schott (Pedagogisch coach bij RIANT Kinderopvang)

Britte Schott werkt als pedagogisch coach* voor 220 pm’ers in Almere en Lelystad. Ze zet zich dagelijks in voor een sterke pedagogische basis. We spraken haar over een fijne start voor ieder kind en de druk weg kunnen nemen bij pm’ers en ouders.

Het is onze taak om kinderen mee te geven wat we kunnen meegeven, daar investeren we in. Soms betekent dat ook kijken naar jezelf en kijken naar de dynamiek in de groep. We denken het liefst op tijd mee, in samenwerking met ouders.

“We willen heel graag dat kinderen goed beginnen op school”

We gunnen elk kind een fijne start, want we weten hoe belangrijk dit is. Soms is er gedrag dat opvalt in de groep of bij een kind, we proberen er vroeg bij te zijn. Dan overwegen we wat we zelf kunnen en waar we hulp bij nodig hebben.

Soms kijken we het nog even aan en soms pakken we het verder op, waar nodig in samenwerking met Sterke Start. Deze samenwerking voelt laagdrempelig. Ze zijn er niet alleen voor het kind, maar ook voor de pm’ers en de ouders. Onze samenwerking heeft verschillende vormen;

  • We zetten Sterke Start in als het even niet lekker loopt op een groep. Sterke Start medewerker komt dan meekijken in de groep.
  • Een pm’er signaleert bepaalt gedrag, bespreekt dit met mij (pedagogisch coach) en gaat in gesprek met ouders. Gezamenlijk wordt het Sterke Start aanmeldformulier ingevuld. Samen met de Sterke Start medewerker kijken we wat het kind, de ouder(s) en/of de pm’er nodig heeft.
  • Voor mij als pedagogisch coach is de Sterke Start medewerker ook een sparringsmaatje met waardevolle ervaring en kennis. Het is fijn om samen bij pm’ers de druk weg te kunnen halen door bijvoorbeeld een passende informatieve workshop aan te bieden. Door specifieke kennis en tools te leren over bijv. prikkelverwerking of communicatietechnieken.
“Maak ouders direct onderdeel van je team”

We betrekken ouders zo snel mogelijk, als ons iets opvalt. Ik zeg altijd ‘Maak ouders direct onderdeel van je team’. We merken dat ouders het vaak spannend vinden, als er extra ondersteuning wordt aangeboden. Ouders weten niet altijd wat Sterke Start is. Ze willen geen ‘labels’ voor hun kind en zijn bang dat er jeugdhulp wordt ingezet. Terwijl Sterke Start juist zo waardevol is doordat het preventief is, we leggen dit goed uit.

Soms is het dus even spannend in het begin en tegelijkertijd willen ouders ook het beste voor hun kind. Vaak zien ze al snel dat het waardevol is en zijn ze gewoon heel blij. Geef ouders hierin ook even de tijd. In afstemming met ouders, kunnen wij zorgen voor een warme overdracht naar school.

Deze manier van samenwerken met Sterke Start raad ik zeker aan. Je kunt gewoon even iemand vragen om mee te kijken of om te sparren, zodat je een kind weer kan laten groeien.

*Pedagogisch coach: een pedagogisch coach begeleidt pedagogisch medewerkers in het ontwikkelen van pedagogische competenties en vaardigheden in lijn met het beleid.