NIEUW: Foto-gebaar-woord kaart

De ‘foto-gebaar-woord kaarten’ zijn speciaal ontwikkeld voor pm’ers en ouders. Zo kun je laagdrempelig aan de slag met de spraak-en taalontwikkeling thuis en in de kinderopvang. 

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een vertraagde spraak-en taalontwikkeling bij jonge kinderen. Dit kan leiden tot opvallend gedrag thuis en ook in een groep met leeftijdsgenootjes. Sommige kinderen worden driftig omdat ze zich niet begrepen voelen. Anderen worden stil en trekken zich juist terug.

Stimuleren van  taal en spraak

De ‘foto-gebaar-woord kaarten’ zijn een eerste stapje in het stimuleren van taal en spraak voor jonge kinderen. Samen met de Sterke Start medewerker wordt er gekeken hoe de invulling van de kaart goed aansluit bij het kind in de thuissituatie en in de groep.

We maken gebruik van één en dezelfde lijn in de communicatie met het kind. Dit doen we door een foto, gebaar en woord aan elkaar te koppelen. (Een combinatie van non-verbale communicatie= gebaar/foto + verbale communicatie = woord/zin).

Voorbeeld situatie ‘naar de wc gaan’
  • Situatie: WC moment
  • Foto: van een WC
  • Gebaar: (zie kaartje, drie vingers)
  • Woord: WC

Is er meer nodig in de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind? Een logopedist kan hierbij ondersteunen. Logopedie is er voor kinderen (vanaf gemiddeld 2 jaar) die moeite hebben met o.a. stem, spraak, taal en/of gehoor.

De kaart is naar eigen keuze samen te stellen. Wij maken gebruik van een combinatie van eigen foto’s, stockfoto’s, gebarenkaarten van Gebarenstem (www.gebarenstem.nl) en gebaren uit het Boek ”Mijn eerste 1500 gebaren’, uitgegeven door het Nederlandse gebarencentrum.